Ladda ner boken

Omslag_framSpringa Sörmlandsleden
en guide för dig som inte orkar gå

Uppdaterat 9 september 2020

Boken Springa Sörmlandsleden sålde slut i december 2019 och de få sparade exemplaren har sålts under våren till desperata stiglöpare. Redan på ett tidigt stadium fattades beslutet om att inte trycka om boken beroende på att det skulle innebära en nödvändig revidering av innehållet. Mycket har hänt på Sörmlandsleden sedan alla åren jag sprang på leden och som sedan låg till grund för själva författandet av boken hösten 2015 och en bit in på 2016. Eller egentligen har inte så mycket skett med själva leden förutom ett par nya anslutningsleder och en del omdragningar, utan det är snarare naturen längs leden som förändrats. Och jag tänker då förstås på den alltmer tilltagande avverkningen. Att ge mig ut och springa hela Sörmlandsleden igen och se förödelsen på många i minnet vackra platser lockar inte alls. Nä, jag håller mig till mina absoluta favoritsträckor och områden såsom Tunaberghalvön, Marvikarna och Åkers kronoskog, Hälleforsnäs-Svalboviken, Järna/Mölnbo med gruvrundorna och vidare norrut, Skottvång till Putbergen och tillbaka via den fina anslutningsleden till/från Åkers styckebruk och ytterligare några pärlor. Jag är inte slaviskt bunden till själva Sörmlandsleden utan springer egna varianter genom att väva ihop leden med lokala stigar eller leder samt stiglösa partier. Goda exempel är Tunabergsrundan deluxe, rundorna i Åkers kronoskog/Marvikarna och Marviksdrömmen.

Nåväl, jag gör härmed boken tillgänglig för fri nedladdning, vilket jag borde ha gjort redan i våras, särskilt med tanke på rådande pandemi och alla de som gav sig ut i naturen. Efter många mottagna mail från undrande människor under sommaren beslöt jag så efter en lång semester att ordna med detta. PDF-filerna är skapade från originalfilen och har inte redigerats eller reviderats. Ni får således ha överseende med att det kan finnas en del inaktuell fakta vad gäller logistik och boende, ja, och så förstås att tornet på Stenhuggarmon självklart bjuder på vidsträckt skogshavsvy. Och är det riktigt bra sikt kan man vinka till en viss herr Schlyter i Stockholm.

Så, alla friluftsälskande vandrare och stiglöpare, varsågoda. Och njut av hösten!

Niklas

Ladda ner hela boken >> (90 MB)

Eller ladda ner boken kapitelvis:
Introduktion, sidan 6-29 (1,6MB)
Endagspass runt milen, sidan 30-35 (1,3 MB)
Endagspass 20-30 km, sidan 36-73 (3 MB)
Endagspass 30-40 km, sidan 74-91 (2,5 MB)
Endagspass 40-50 km, sidan 92-117 (2,8 MB)
Endagspass 50-60 km, sidan 118-145 (3,5 MB)
Flerdagarsäventyr, sidan 146-175 (3,8 MB)
Rekommenderad litteratur, sidan 176 (75 KB)

Swisha ett bidrag
De av er som laddat ner hela boken eller valda kapitel och tycker informationen varit värdefull och till hjälp vid planering av löpäventyr eller vandring är givetvis välkomna att swisha ett bidrag och därmed sponsra utgivningen av de två kommande böckerna ”Äventyrslöpning — eller konsten att färdas med lätt packning” och ”En bättre form av beroende”. Helt frivilligt förstås.
Swishnummer: 123 4317517 (RidgeRun Förlag)

Content

Historisk fakta för den tryckta boken:
Antal sidor: 176
Dimensioner: 120 x 180 x12 mm
Format: Flexband med omslagsflikar
Vikt: 320 g
Språk: Svenska
Utgivningsdatum: mitten av april 2016, slutsåld december 2019
ISBN: 9789198309904
Förlag: RidgeRun Förlag
Författare: Niklas Holmström

Upplägget i denna bok skiljer sig åt från de böcker som tidigare finns utgivna om Sörmlandsleden eftersom dessa i första hand vänder sig till vandrare och beskriver leden etapp för etapp. Den här boken ger istället förslag på sträckor som är indelade efter distanser, från milen till löpäventyr över flera dagar. Jag har enbart tagit med sträckor som jag själv verkligen tycker om att springa och som jag längtar tillbaka till. Ett annat grundkriterium är att sträckorna ska vara lätta att ta sig till eller från med buss eller tåg. Flera av ledens etapper är inte medtagna i boken av den enkla anledningen att de är tråkiga beroende på för mycket väglöpning eller för många kalhyggen, som tyvärr blir allt fler.

Boken inleds med några avsnitt om den Sörmländska naturen, dess fauna liksom den kulturhistoria som kantar stigarna för att sedan övergå till det primära att springa på Sörmlandsleden. Mina tips på utrustning beroende på årstid, väder och distanser är anpassad för löpare. Möjligheten att fylla på vatten – och i viss mån energi – under färden är mycket viktigt för den som springer på leden, varför detta behandlas i introduktionen såväl som under separat rubrik för varje sträcka.
Tanken med kapitelindelningen, som sorterar sträckorna efter distans, är att var och en kan välja en sträcka efter sina individuella förutsättningar och i viss mån även efter svårighetsgrad. Under författandet av denna bok funderade jag över just detta med svårighetsgrad. Skulle jag gradera sträckorna på något sätt, från låt säga ”lättlöpt” till ”teknisk och väldigt krävande”? Problemet är att det som jag anser vara lättlöpta stigar för många nyfrälsta stiglöpare kan upplevas som jobbiga med ”en jävla massa rötter”. Dock är det få sträckor som rakt igenom är lättlöpta och variationen är stor. Avsätter du bara tillräckligt med tid, springer i komfortabelt tempo och gör regelbundna stopp blir upplevelsen och ansträngningsnivå en annan, oftast angenämare.

Så gott det går försöker jag beskriva och ge hintar om stigens karaktär och terrängen som väntar på varje sträcka. När det gäller stiglöpning är det många faktorer utöver distansen som spelar in; kupering, övervägande skogslandskap eller klippterräng, inslag av väg, myrpassager och blöthål. Döm aldrig sträckan efter distansen!

Boken är rikt illustrerad med strax över 100 färgfotografier från halvsidor till heluppslag. Samtliga foton har tagits under de fyra år som jag sprungit på leden.

Sträckorna som behandlas i boken har jag genom åren sprungit mer än en gång, ibland åt båda hållen och under olika årstider. För merparten av mina äventyr har jag skrivit en story med tillhörande fotografier på bloggen ”Trail stories” och dessa kommer att finns tillgängliga och pedagogiskt sorterade efter bokens distanskapitel på denna hemsida när boken börjar levereras.

Jag är övertygad om att även vandrare, inbitna som nyfrälsta, kommer att finna en hel del matnyttigt i boken, inte minst uppslag till ”nya” sträckningar.

Sörmlandsleden har något för alla!